Cum porti masca chirurgicala corect?

Cel mai probabil, mult dupa ce medicii vor castiga lupta cu noul coronavirus, vom continua sa purtam masti de protectie in spatiile publice aglomerate. Din cauza faptului ca virusul este extrem de contagios, iar persoanele infectate pot fi asimptomatice, purtarea unei masti, fie ea si una improvizata, ne va reduce riscurile imbolnavirii cu Covid-19. De aceea, este esențial sa stim care este tehnica de punere, de purtare, de scoatere, dar si de eliminare a unei masti de protectie. 

Gasesti toate aceste informatii in randurile de mai jos, asa ca afla toate informatiile care te-ar putea interesa în acest sens.

Cum se pune corect o masca de protectie (chirurgicala)
Asa cum probabil ai văzut si în filmele sau serialele filmate in spitale, orice interventie medicala incepe cu pregatirea medicilor, careis i spala constiincios mainile cu apa si sapun pana la coate, timp de cateva minute bune. Specialistii romani au recomandat igienizarea mainilor timp de 20 de minute, insa daca nu poti respecta aceasta indicatie, o spalare in parametri normali ar trebui sa fie suficienta, mai ales daca ai respectat carantina si nu ai intrat in contact cu nicio persoana care ar putea fi infestata in ultimele zile. 

Doar după ce te-ai spalat pe maini poti pune masca pe fata. Masca de unica folosința nu se atinge cu mainile, ci se poziționeaza doar din elasticul cu care este prevazuta, după urechi sau dupa cap. O poti reaseza ciupind varful acesteia si indreptand-o in pozitia comoda pentru tine. 

Cum se poarta o masca de protectie
Nasul si gura trebuie sa fie perfect acoperite de masca, fara a exista spatii goale intre acest articol de protectie si fata. in caz contrar, eficiența mastii scade, in unele cazuri fiind total inutila. Acelasi lucru ar trebui sa il stii si daca porii manusi din latex. Daca le pui imediat dupa ce ai iesit din casa, dar atingi suprafețe, iar apoi ajungi sa te scarpini sau sa faci contact cu tenul, purtarea lor este, de asemenea, inutila. E necesar sa le dezinfectezi si pe acestea, la fel cum ai face si cu mainile, iar atunci cand ajungi acasa sa le scoti și sa le arunci direct in cosul de gunoi, intoarse pe dos. 

Cum se da jos o masca de protectie chirurgicala?
Daca atunci cand ai pus-o ai fost atent sa nu atingi cu mainile fata, acelasi lucru trebuie facut si atunci cand indepartezi masca. Cu grija, prinde de elasticul asezat dupa urechi sau dupa cap si trage-l în sus. Masca nu ar trebui sa atinga cu partea exterioara pielea ta. Masca trebuie sa ajunga direct la cosul de gunoi, eventual intr-un recipient cu capac. Imediat dupa aceea, va trebui sa te speli pe maini cu apa si sapun si/sau sa te dezinfectezi cu o solutie de baza de alcool, cu o concentratie de cel putin 60%. Daca ai utilizat si un combinezon de protectie, dupa scoaterea acestuia nu e nevoie decat sa lasi la aerisit hainele. Daca, insa, nu ai folosit un astfel de echipament de protectie, hainele tale trebuie spalate imediat la temperaturi inalte, de preferat in masina de spalat. 

Masca chirurgicala nu trebuie sub nicio forma refolosita, cum este cazul vizierei, de pilda, asa ca asigura-te ca dupa aproximativ 4 ore de utilizare o vei debarasa intr-un cos de gunoi cu capac. Daca simti o nevoie acuta de a te scarpina pe sub ea, poii face acest lucru doar daca te speli bine pe maini cu apa si sapun sau daca te dezinfectezi cu o solutie pe baza de alcool.